Jak se starat o bavlněné oblečení? 1.díl: bavlna

V dnešní době nás k nakupování nových kousků neustále láká spousta módních značek a obchodů. Málokdo vám ale řekne, jak se o oblečení správně starat, aby vám vydrželo v dobrém stavu. Pro nás v Loram je ale otázka udržitelnosti důležitá a chceme, aby vám naše oblečení dělalo radost co nejdéle. Proto vám poradíme, jak oblečení co nejšetrněji prát a sušit. A v dnešním článku se zaměříme na jeden z nejoblíbenějších materiálů – bavlnu.

Bavlna a její výhody

Bavlna je přírodní materiál, který se pro své vlastnosti těší velké oblibě. Je lehká, měkká a příjemná na dotek. Její výhodou je také vysoká savost a prodyšnost. Je však důležité vybírat pouze kvalitní bavlnu, která má mnohem delší životnost a nevytváří žmolky. Raději investujte do kvalitního oblečení, které je sice dražší, ale máte u něj jistotu, že vám při správné péči vydrží roky jako nové. 

TIP: Žmolkování můžete eliminovat tím, že oblečení před praním obrátíte naruby.

Jak prát bavlněné oblečení

Mezi nejčastější důvody, proč se zbavujeme starého oblečení, patří ztráta tvaru nebo vyblednutí. Jak tomu předejít?

Než se pustíte do samotného praní, je důležité oblečení protřídit nejen podle barev, ale také materiálu. Vlněný svetr bude vyžadovat jinou teplotu a počet otáček než třeba bavlněné tričko.

Bavlna snese oproti jiným materiálům při praní poměrně vysoké teploty. Oblečení, které je ušito čistě z bavlny, tak můžete prát na 40-60 °C, aniž by ztratilo svůj tvar. Bílé prádlo dokonce i na vyšší teploty. U barevného oblečení ale vyšší teploty mohou způsobit vyblednutí. Čistě bavlněné oblečení je také možné ždímat na více otáček než například vlnu, která se snadno vytahá. 

Ale pozor – spousta oblečení není 100% bavlněná, ale obsahuje příměs elastanu (nebo jiného syntetického materiálu), který mu dodává pružnost. Tu ale mohou vysoké teploty narušit a oblečení tak ztratí svůj tvar. Proto doporučujeme neprat bavlnu s příměsí na více než 40 °C. Ze stejného důvodu takové oblečení nedoporučujeme ani sušit v sušičce. 

Chcete dostávat naše tipy a novinky přímo do mailu? Přihlaste se k našemu newsletteru